Likheten mellan de olika Världsreligionerna! ☺

Halloy! Kontaktade Dharani igår och han är nu halvfärdig med sin hemsida!!! :D
 
I alla fall så var det inte det som var det viktigaste i detta inlägg utan det var att jag igår kände mig intresserad av likheten och skillnader mellan olika religioner. Jo, jag satte mig ner ett tag och tänkte på vad de stora skillnaderna var men för att faktiskt komma fram till någonting vettigt så kontaktade jag några trevliga människor som också bloggade om sin religion och vi hade ett mycket intressant samtal via skype. Jag representerade Hinduismen även om det inte är den religion jag tror på för Dharani kunde inte vara med D:
 
Vi kom fram till flera likeheter (och olikheter ;) ).
 
För det första så tillber alla de fem värdsreligionerna förutom Buddhismen en gud. Detta är en likhet mellan alla religionerna utom Buddhismen då.
När man ber tar man ju det ganska lungt för det är ju ingen stressande process. Alla tar det lugnt när de ber. De som inte ber mediterar ju och det är ju också en själslugnande process.
 
Alla religionerna har någon form av helig skrift. Hinduismen har Vedas skrifterna och Kristendomen har Bibeln.
Det är en solklar likhet mellan alla religionerna

Skulle jag kunna utöva Hinduismen?

Hej alla bloggläsare! Dharani skrev väl att jag kommer att ta över bloggen från nu och skriva några nlägg som ni kan läsa medans hans nya hemsida blir färdig!
 
Tänkte börja med ett otroligt personligt inlägg. Det innefattar mina åsikter och ingen annans! Det är inte fel svar för det är det som jag tycker. Religion är ett mycket känsligt ämne att tala om och människor med annan tro tar väldigt lätt mycket illa upp och man påstår att det de tror på är fel. Det får man inte göra, det är den individuella personen som får bestämma vad den individuella personen ska tro på.
 
Det finns vissa saker som jag gillar med Hinduismen. En av dem är gemenskapen som de verkar ha. Hela Indien verkar bestå av en familj som har roligt ihop. De verkar ha trevligt på sina fester som de har till exempel Holifesten verkar vara otroligt rolig. Det känns som en mer öppen 

Extra tillägg

Jag glömde nämna i förra inlägget att en kille som heter Sixten Ingvarsson kommer att ta över bloggen de närmaste veckorna och han kommer att skiva om lite fler saker rörande min religion, bestvara frågor o.s.v . Bygget med hemsidan går ganska bra. Jag pratar med en webbplatsbyggare på det Indiska företaget via Skype men det har varit lite dålig teckning nu med all snö och sådant :{ men annars så går det framåt och jag betvivlar att det faktiskt tar två månader, det tar nog bara nån vecka till innan jag kan börja skriva :D
 
 
 
Hörs!

Högtider inom Hinduismen

Jag hörde några i min klass som pratade om julklappar de fått. En hade visst öppnat sitt paket och fått en såndär ny Iphone 5 och nån hade fått en helt ny dator med en massa RAM eller någonting i den stilen.
En kille som är relativt ny i klassen frågade mig vad jag fick i present och jag svarade leende att jag är hindu och inte firar jul.
Det fick mig att tänka på de högtider som vi har inom hinduismen och så tänkte jag på bloggen; ni kanske vill veta någonting om dom. Dom flesta av de trogna (haha) följare som jag har vet säkert att hinduismen har väldigt många högtider, så jag finner att tre stycken olika, kanske något viktigare, räcker att skriva om.
Har ni hört om någon som jag inte nämner som ni vill veta mer om så får ni självklart fråga mig i kommentarerna :D
 
 
En sak jag personligen finner mycket intressant med min religion är att den är olika var man än kommer.
I Bombay ser den ut på ett vis och i Kanpur ser den annorlunda ut. Detta betyder ju att högtiderna ser olika ut var du än vänder dig bland hinduer. Min familj försöker ju t.ex att be och så som man gör i Bombay eftersoma att vi kommer därifrån men jag tror ändå att vi har blivit försvenskade. Haha, jag menar ju att vår tro kanske har påverkats lite av att vi bor i Sverige. Inte att vi inte är troende för det är vi verkligen, men att vi kanske ber på ett annat sätt än vi skulle gjort om vi bodde i Bombay.
 
 
Mamma kommer från Uttar Pradesh i norra Indien så hon har många högtider som pappa, vars släkt kommer från Bombay sedan flera generationer, aldrig skulle fira annars. Jag tycker det är bra. Alla högtider är bra och de ska firas med familjen. Vi är ju ensamma men det bor två andra hinduiska familjer i vårt hus och huset bredvid så det är väldigt roligt att fira med dem!
 
En av de roligare högtiderna är Navaratri som faktiskt firas i hela Indien, Nepal och Bangladesh. Hela Indien firar på höstdagjämningen (några firar på vårdagjämningen också) som brukar vara runt Oktber, November i svenskt månadssystem. Den viktigaste guden under fester är Durga, som faktiskt är en gudinna, men man hyllar andra gudinnor också. Unga kvinnor brukar (mest i södra indien) sjunga för gudinnorna och de ses som gudinnornas representanter och behandlar därför som om de vore de ädlaste under festen (ÄNTLIGEN RÄTTVISA!!!!), så man kan ju förstå varför min kompis (grannen som också är hindu) storasyster ÄLSKAR den här högtiden, hon är den enda unga kvinnan (20 år) och därför den enda som kan bli uppvaktad. 
En av de hinduiska familjerna kommer från Bangladesh och har en sed som vi inte har; de gör stora bilder av gudinnorna och smyckar dem (ni skulle se dom, sk*t coolt) och efter festen så tar de med dem ner till ett vattendrag och dränker dem. I Sverige så får man ju inte skräpa ner i naturen så vi kom upp med en deal med några grannar och de kommer och samlar in bilderna efter våran fest (då ligger de i vattnet) och kör iväg med dem, vart vet jag inte riktigt. Vi får betala lite för att de ska frakta bort dem men det är värt det, vi kan ju inte slänga våra gudabilder!!!
 
 
En tradition som kommer från mamma är Durga Puja (Durgas Offer) som då är en nordindisk högtid. Det är en fest (vi har en massa fester) som firas i september eller oktober. Det är gudinnan Durga man dyrkar då.  Då gör man i förväg flera Durga bilder av lera och halm. Man rengör sig också. Durga är sedd som gudinnan som skyddar mot onda makter och därför så offrar man till henne. Man kan offra blommor, rökelser, frukt och sötsaker och efter offringen så har man en festmåltid och då dansar man och har musik. Efter festen så tar man ner bilderna till ett vattendrag och låter dom flyta iväg så därför firas Durga Puja mest av folk somhar nära till vatten men vi har ju våran specialdeal så vi kan ju fira den ändå!
 
 
Min favorithögtid är Holi (också från norra Indien). Firandet sker vid fullmåne på våren och man kan fira i två till fem dagar. Man brukar tända ett bål ute som man strör rostade kokosnötter och säd över men vi använder en trädgårdsgrill på vår altan (haha)!! Man brukar smycka stolpar och resa dem och i toppen av stolpen så fäster man en sockertopp. Många småpojkar brukar sedan tävla om vem som kan få ner den. Vi har inte riktigt någon stolpe att tillgå så vi har en liten björkgren som va har hittat som är i perfekt storlek, och vi använder en bunt sockerbitar i stället för en topp men det går ju bra ändå!! Jag är lite för stor för att tävla om att få ner en näve sockerbitar från en björkggren (jag skulle ändå bara vinna så det blir ju tråkigt i längden :P) men våra trevliga hinduistiska grannar har flera småbarn som leker och i vår familj så får alla som är med en sockerbit var (till och med jag konstigt nog) så alla vinner på sätt och vis!! Det jag gillar med Holi är att det är en så glad högtid; alla är så lyckliga. Man brukar kasta färgglatt vatten på varandra, mjöl och pulver också!!
En av de andra hinduerna i vårat hus är en (söt) flicka som är lika gammal som mig, som jag brukar kasta extra mycket rött pulver på!!!
 
 
 
Ja, det var väl typ det tror jag! Lite mer fakta om mina högtider!
Jag har lite info att förmedla innan jag slutar skriva för idag och det är att jag faktiskt inte kommer att skriva mer på den här bloggen ;(
Jag håller på att skapa en egen hemsida på internet där jag kan skriva mer och jag kommer förmodligen också lägga upp faktafilmer som jag gör själv på YouTube!! Min kanal kommer att finnas länkad på min hemsida som heter dharanibhatishindu.com men den är under uppbyggnad för tillfället så kolla på den om två månader så tror jag att den är klar. Jag kanske skriver ett inlägg här på bloggen när den är klar men det kvarstår att se. Ni kanske undrar varför jag väljer att göra en hemsida istället men det beror på att en hemsida som är min kan man ju designa mer än en blogg. Allting kan se ut som jag vill att det ska se ut och dessutom har jag fått ett typ sponsorskap av ett Indiskt företag som bygger hemsidor och de vill att jag ska ha en hemsida hos dem och skriva om hinduismen. De gör reklam för hemsidan, folk lär sig mer och både jag och företaget tjänar på det. Jag tycker att det blir väldigt roligt att göra en hemsida (jag ska lära mig lite HTML) och det känns mycket mer personligt än denna blogg! Hoppas att ni människor som faktiskt följde min blogg, vuxna som barn, privat som jobb eller skolarbete, tyckte om den och jag hoppas innerligt att få se er igen på hemsidan sen. Underbart att ni vill lära er mer och tack för alla frågor. Det fanns så många som jag inte hann besvara men de flesta kommer på hemsidan sen!!
 
 
Mvh
 
Dharani Bhat

Jämställdhet mellan Man & Kvinna

Ja, jag kanske är en mer modern hindu eller? Jag tycker till varje pris att män och kvinnor ska ha samma värde oavsätt vad. Jag tycker att det verkligen inte är jämnställt inom min religion, inte alls. Kvinnor har mycket mindre fördelar än vad män har. Första exemplet skulle väl vara att ingen vill föda en flicka, man ber om att få en pojke. För att pojken kan försörja familjen och för att en pojke är mer eftertraktat?
Då kan vi ju ställa oss frågan: varför kan kvinnor inte försörja en familj?
Tja, kanske för att kvinnor i allmänhet är undervärderade och får mindre lön. Kan man ändra på det? Självklart kan vi men vill vi?
Varför skulle en religion säga att kvinnor är mindre värda och mindre betydelsefulla?
Det finns fler frågor än svar. Jag vet bara att kvinnor är ganska oönskade, man vill inte föda en flicka. I dessa moderna tider så borde väl folk ändra på dessa gammelmodigheter? Jag tycker att sådant tänk är helt fel! Jag blir asförbannad om nån av er kommer och säger att kvinnor är underlägsna män! Det enda vi kan göra är att behandla kvinnorna runt omkring oss på ett bra och värdigt sätt. Det är ju för f*n kvinnorna som föder oss och gör att människan kan fortsätta leva!!!

Fler frågor?

Tack för alla kommentarer och för att ni besöker min blogg! Grymt roligt :D
 
Om ni skulle ha fler frågor än vad jag har fått med i mina inlägg så kan ni alltid mejla mig på min nya mejladress som finns i kommentarerna under detta inlägg. Jag ska försöka läsa allting och svara på de viktigaste, men vi får se, det är anska mycket att göra i skolan nu :/
 
Hörs!

Vilka dödsritualer finns det inom min religion?

Jaha? Döden då? Självklart har vi hinduer mer ess i rockärmen; såklart att det finns minst en ritual kring dödsfall också! Jag anser att hinduismen inehåller många små riter som ingår i ett samlingsnamn som t.ex Brahma Vavaah giftermålet. Förstår ni hur jag menar? Svårt att förklara hur som helst ;)
Här är dödsriten i alla fall:
 
Antyesti: Antyesti eller den sista offringen är den rit då man tar farvär av den döda och den liknas med de kristnas kremering. Syftet med riten är att skydda den döde från den döda kroppen därför att den anses oren och att befria den avlidnes själ så att den kan komma till förfädernas land. De anhöriga, familjen alltså, genomgår en form av rening och de rakar av allt hår, fastar och har speciella kläder på sig. Det finns en orenhet hos de kvarlevande och den ligger kvar där tills alla ritualer kring den döde är slut.
 
En annan sak man gör är att offra små risbollar pinda som ska ge den döda en ny kropp som den kan använda tills den återföds igen. När bränningen är slutförd så blir den döde en preta som är ett slags väsen som befiat sig från människo kroppen så att den kan ta sig till förfädernas värld. Under de sista ritualerna är det den äldste sonen av den döde och en präst som styr upp dem.
 
Hur hela ritualen är uppstyrd beror också på vem det är som dött. Man har olika kläder på sig som visar om det var en gift eller ogift kvinna eller en man. Beroende på vilken gud man dyrkar så varierar det också lite; man brukar strö någointing på den dödes panna. Dyrkar man t.ex Shiva så strör man aska över pannan, dyrkar man Vishnu så smetar  man ut sandelsträdssmet på pannan.
Har man möjlighet till det så häller man några droppar av heligt vatten från Ganges i munnen så att den döde kan uppnå befrielse!

Vilka äktenskaps ritualer finns det inom Hinduismen?

Ja, vad har hinduismen för äktenskaps riter egentligen? Vivaha är den största och viktigaste ritualen och den innehåller åtta sorters olika giftermål. Det är mycket att ta in men jag skriver alla här nedan:
 
1. Brahma Vivaah: Brahma Vivaah är det giftermål när en pojke kommer ut ur student stadiet av livet och lagligt får gifta sig, då pojkens föräldrar väljer ut en flicka från en bra familj. Flickans fader väljer noggrant brudgummen och ser tilla att han är nåbel och väl insatt i Vedas (skrifter inom hinduism). Enligt vissa så är detta det bästa sättet att gifta sig på.
 
2. Daiva Vivaah: Inom Daiva Vivaah så letar flickans föräldrar efter en lämplig brudgumme. Hittar de ingen så letar de vid ställen där det sker offer. Detta giftermål är enligt vissa underlägset Brahma giftermålet för att det anses kvinnoförnedrande att leta efter en brudgumme.
 
3. Arsha Vivaah: Arsha Vivaah är det äktenskap då brudgummen ger en ko och lite tjurar till brudens föräldrar och i ”utbyte” så får han bruden. Detta beror på att brudens föräldrar inte har råd att bekosta deras dotters bröllop vid rätt tillfälle enligt brahma riten. Detta giftermål anses inte vara nobelt av vissa.
 
4. Prajapatya Vivaah: I detta sorts giftermål så letar brudens fader efter en brudgumme åt henne. Fadern lämnar över ansvaret över flickan till brudgummen under Panigrahan cermonien som är den cermonien då brudummen accepterar brudens händer. Själva bröllops ceremonien genomförs efter Panirahan.
 
5. Gandharva Vivaah: När en man och en kvinna gifter sig för att båda vill det men kanske inte har sina föräldrars godkännande så kallas detta gifermål för Gandharva Vivaah eller Kärleksgiftermål.
 
6. Asura Vivaah: I sådana här giftermål så passar inte brudummen in med bruden. Inte alls passande är han för henne men har ger bort kor och så mycket av sin rikedom som han kan till brudens föräldrar och närstående. I detta giftermål ger brudgummen också kor som i utbyte mot bruden och det finns inget tvång som liknar detta giftermål.
 
7. Rakshasa Vivaah: När bruden är villi att ifta  sig med en brudgum med hennes familj inte är med på det så tas bruden helt enkelt från sin familj.
 
8. Paishacha Vivaah: Om bruden inte är i sit rätta sinnestillstånd, exempelvis full, när hon gifter sig så kallas det för  Paishacha Vivaah. Detta giftermål är alså mot brudens vilja och har förbjudits av Manusmṛti, en av de heliga skrifterna.

Bilden på mig

Många av er ville se en bild på mig när det inte såg ut som att jag grät lol. Den förra bilden togs ju som sagt förra året men den här bilden tog jag i skolan i Fredags med datorn. Väldigt snygg XD

Vad finns det för ritualer/traditioner kring ungdomen?

hannes_pierre79 hade en fråga om hinduismen hade någon variation till de kristas konfirmation. Tänkte besvara den nu så tack för frågan :D
 
Det finns några ritualer som jag förknippar med de kristnas konfirmation och den ena är kesanta. Det är den första rakningen (rakning av skägg) som en man genomför. Detta sker vid sexton års ålder så det är ju ungefär samma ålder som när ni kristna konfirmerar er. Den här riten har i och för sig ingenting med konfirmation att göra men det kändes rätt att nämna den ändå.
 
Ritualen går ungefär till så här. Mannen blir rakad och man kastar hans skägg i vatten. Därefter så offrar mannen (han är sexton och är då en skolelev också) en ko till sin lärare och sedan i slutet av ceremonien så svär mannen en tystnadsed och lever strikt disiplinerad i ett helt år.
 
Jag tycker också att det är mycket att hålla reda på (jag ska snart själv utföra denna ritual eftersom att jag är 15) inom min tro, men det är lätt när man kan det.
 
En annan tradition som är bra att nämna är samavartanaDet symboliserar att man går ur elev stadiet av livet. Då stänger den f.d eleven in sig på sitt rum hela morgonen för att inte förolämpa solen med den glans som eleven nu har fått. Senare under dagen kommer den f.d eleven ut från sitt rum och hyllar sin lärares fötter. (Jag hoppade över vissa lite luddigare bitar) Eleven badar och efter det så klipper han/hon håret, rakar sig, fixar naglarna och rengör tänderna. Badet symboliserar att eleven har övat i avhållsamhet i mat och tal.
 
Hoppas att ni fattar lite mer nu (jag är säkert kass på att förklara men Hinduism är rörigt för de som inte utövar den), jag tänker göra ett till inlägg snart med nya fakta.
 
PS: Många av er ville se en bild på mig när jag ser bättre ut! Kommer snart :D

Ett barns födelseritualer

Hej igen!
 
Vi hinduer har, som jag tidigare nämnt, många ritualer och en del symboliserar delar av vårat liv. Föräldrar som har ett barn på G, en gravid mor, börjar med ritualerna redan innan barnet är fött.
Den första ”innan födelse” ritualen vi har kallas garbhadhana  Då blir frun först dekorerad och mannen läser verser ur Vedas som är våran äldsta heliga skrift. Sedan gnor mannen på sin egen kropp och läser några verser till. Efter detta så rör mannnen fruns mage och läser en vers till.
 
Det låter konstigt eller hur? Det tycker nästan jag med!
 
Alla hinduer vill föda en pojke hällre än en flicka (dumt va?). Därför utför de pumsavana ritualen. Den är en ritual där man ber för att få en pojke och inte en flicka. Den riten utförs på den tredje eller fjärde månaden av graviditeten. Då äter kvinnan ett bröd gjort på korn och två bröd gjorda på svarta sädeskorn. Sedan ger släktingar till paret indiskt godis till den gravida kvinnan.
 
Den tredje ritualen som har med ett barns födelse att göra är simantonnayana. Enligt vissa så ska denna ritual göras under den fjörde månaden av graviditeten men enligt andra så kan den utföras ända fram till åttånde månaden. Man mamma sa till mig att hon gjorde ritualen under den fjärde månaden, det ansåg hon vara rätt ;).
Denna cermoni är, som jag skulle vilja uttrycka det, rörig. Det är både svårt att förklara cermonien och svårt att förstå den så jag väljer att inte ta med den, tyvärr :/
 
Den fjärde ritualen är en ritual som utförs efter att barnet är fött. Den utförs direkt när ett barn av manligt kön föds. Då ges en liten blandning av guld, ghee (ungefär som smör) och honung till den nyfödde, och denna rit ska symbolisera lycka
 
 
Allt för nu, mer kommer snart :)

Tack alla supportrar!!

Tack alla som stöttar denna sida! Kunde verkligen inte fatta att så många ville veta mer om min religion! Har fått massvis med frågor via mejl typ om vi döper barn eller om vi gifter oss. Jag ska försöka besvara dessa frågor snart men STORT tack till alla supportrar!!! :D

Hur kommer jag i kontakt med mina gudar?

Ja, det är ett djupt ämne det där med religion. Vi hinduer kommer i kontakt med våra gudar oftast genom böner och heliga ritualer som vi för det mesta genomför hemma. Som du kanske vet (eller inte) så finns det väldigt många riter och böner. Det finns ritualer som symboliserar bland annat de olika stadierna av våra liv t.ex

för-födelse då man önskar en pojke som barn och den tiga födelsen, då man ger ett barn ett namn, och så vidare. Vi använder också symboliska föremål som olika pulver och vätskor som vatten och olja.

Vi anser att skillnaden mellan gud och människa inte är så stort, de ät väldigt lika oss. Detta tycker jag är bra för att det borde inte finnas någon eller något som är mycket mer mäktig än oss; det ska vara ganska jämnställt.

 

Våran grundtanke är väl egentligen att det bara finns en gudakraft och den kallas Brahman. Det är som en slags världssjäl som finns i allting. Brahman kan visa sig i många olika former och som alla våra olika gudar. Alla har sin egna förmåga. Det är alltså därför vi har så många gudar.

I min familj så ber vi ofta, det gör de flesta hinduer. Vi brukar offra mat och blommor och då kan gudarna välsigna våran mat, höra våra böner och hjälpa oss.


Basfakta inom Hinduismen

Ok, jag tänkte börja lite lätt med det basiska inom min religion!!!
 
Hinduism är en av de fem största världsreligionerna. Den utövas på lite olika ställen i världen men mest i Indien. Ordet hinduism är från början grekiskt och betyder indier vilket stämmer rätt så bra överäns med att majoriteten av utövarna faktiskt är indier. I Indien så kallar vi religionen Sanatama dharma som betyder ”den eviga läran” eller ”den eviga sanningen”. Hinduism utövas av ungefär 1 miljard människor världen över, men som jag sa så är det mest Indier som utövar den.
 
Hinduism är den enda av de stora världsreligionerna som har flera gudar. Men Sanatama Dharma accepterar att man tror på bara en gud också. Man kan till och med få tro att någonting annat än en gud är den allsmäktiga (jag tror på många gudar). Man skulle annars kunna säga att vi har en enda världssjäl som finns i många former som kallas Brahman. Jag tycker att detta är en av de bästa sakerna med våran religion, man måste respektera andras tro, även de som inte är hinduer. Alla mina svenska vänner är kristna och en är till och med ateist men de får tro på vad de vill för jag hade blivit väldigt arg om någon kom till mig och sa att min tro var fel och att det jag finner tröst i inte finns!
 
Hörs!

Jag på bild!!

Här är jag vid Tai Mahal med mina föräldrar förra året!
Haha man kan inte ens se den fina byggnaden!!

RSS 2.0