Vilka äktenskaps ritualer finns det inom Hinduismen?

Ja, vad har hinduismen för äktenskaps riter egentligen? Vivaha är den största och viktigaste ritualen och den innehåller åtta sorters olika giftermål. Det är mycket att ta in men jag skriver alla här nedan:
 
1. Brahma Vivaah: Brahma Vivaah är det giftermål när en pojke kommer ut ur student stadiet av livet och lagligt får gifta sig, då pojkens föräldrar väljer ut en flicka från en bra familj. Flickans fader väljer noggrant brudgummen och ser tilla att han är nåbel och väl insatt i Vedas (skrifter inom hinduism). Enligt vissa så är detta det bästa sättet att gifta sig på.
 
2. Daiva Vivaah: Inom Daiva Vivaah så letar flickans föräldrar efter en lämplig brudgumme. Hittar de ingen så letar de vid ställen där det sker offer. Detta giftermål är enligt vissa underlägset Brahma giftermålet för att det anses kvinnoförnedrande att leta efter en brudgumme.
 
3. Arsha Vivaah: Arsha Vivaah är det äktenskap då brudgummen ger en ko och lite tjurar till brudens föräldrar och i ”utbyte” så får han bruden. Detta beror på att brudens föräldrar inte har råd att bekosta deras dotters bröllop vid rätt tillfälle enligt brahma riten. Detta giftermål anses inte vara nobelt av vissa.
 
4. Prajapatya Vivaah: I detta sorts giftermål så letar brudens fader efter en brudgumme åt henne. Fadern lämnar över ansvaret över flickan till brudgummen under Panigrahan cermonien som är den cermonien då brudummen accepterar brudens händer. Själva bröllops ceremonien genomförs efter Panirahan.
 
5. Gandharva Vivaah: När en man och en kvinna gifter sig för att båda vill det men kanske inte har sina föräldrars godkännande så kallas detta gifermål för Gandharva Vivaah eller Kärleksgiftermål.
 
6. Asura Vivaah: I sådana här giftermål så passar inte brudummen in med bruden. Inte alls passande är han för henne men har ger bort kor och så mycket av sin rikedom som han kan till brudens föräldrar och närstående. I detta giftermål ger brudgummen också kor som i utbyte mot bruden och det finns inget tvång som liknar detta giftermål.
 
7. Rakshasa Vivaah: När bruden är villi att ifta  sig med en brudgum med hennes familj inte är med på det så tas bruden helt enkelt från sin familj.
 
8. Paishacha Vivaah: Om bruden inte är i sit rätta sinnestillstånd, exempelvis full, när hon gifter sig så kallas det för  Paishacha Vivaah. Detta giftermål är alså mot brudens vilja och har förbjudits av Manusmṛti, en av de heliga skrifterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0