Högtider inom Hinduismen

Jag hörde några i min klass som pratade om julklappar de fått. En hade visst öppnat sitt paket och fått en såndär ny Iphone 5 och nån hade fått en helt ny dator med en massa RAM eller någonting i den stilen.
En kille som är relativt ny i klassen frågade mig vad jag fick i present och jag svarade leende att jag är hindu och inte firar jul.
Det fick mig att tänka på de högtider som vi har inom hinduismen och så tänkte jag på bloggen; ni kanske vill veta någonting om dom. Dom flesta av de trogna (haha) följare som jag har vet säkert att hinduismen har väldigt många högtider, så jag finner att tre stycken olika, kanske något viktigare, räcker att skriva om.
Har ni hört om någon som jag inte nämner som ni vill veta mer om så får ni självklart fråga mig i kommentarerna :D
 
 
En sak jag personligen finner mycket intressant med min religion är att den är olika var man än kommer.
I Bombay ser den ut på ett vis och i Kanpur ser den annorlunda ut. Detta betyder ju att högtiderna ser olika ut var du än vänder dig bland hinduer. Min familj försöker ju t.ex att be och så som man gör i Bombay eftersoma att vi kommer därifrån men jag tror ändå att vi har blivit försvenskade. Haha, jag menar ju att vår tro kanske har påverkats lite av att vi bor i Sverige. Inte att vi inte är troende för det är vi verkligen, men att vi kanske ber på ett annat sätt än vi skulle gjort om vi bodde i Bombay.
 
 
Mamma kommer från Uttar Pradesh i norra Indien så hon har många högtider som pappa, vars släkt kommer från Bombay sedan flera generationer, aldrig skulle fira annars. Jag tycker det är bra. Alla högtider är bra och de ska firas med familjen. Vi är ju ensamma men det bor två andra hinduiska familjer i vårt hus och huset bredvid så det är väldigt roligt att fira med dem!
 
En av de roligare högtiderna är Navaratri som faktiskt firas i hela Indien, Nepal och Bangladesh. Hela Indien firar på höstdagjämningen (några firar på vårdagjämningen också) som brukar vara runt Oktber, November i svenskt månadssystem. Den viktigaste guden under fester är Durga, som faktiskt är en gudinna, men man hyllar andra gudinnor också. Unga kvinnor brukar (mest i södra indien) sjunga för gudinnorna och de ses som gudinnornas representanter och behandlar därför som om de vore de ädlaste under festen (ÄNTLIGEN RÄTTVISA!!!!), så man kan ju förstå varför min kompis (grannen som också är hindu) storasyster ÄLSKAR den här högtiden, hon är den enda unga kvinnan (20 år) och därför den enda som kan bli uppvaktad. 
En av de hinduiska familjerna kommer från Bangladesh och har en sed som vi inte har; de gör stora bilder av gudinnorna och smyckar dem (ni skulle se dom, sk*t coolt) och efter festen så tar de med dem ner till ett vattendrag och dränker dem. I Sverige så får man ju inte skräpa ner i naturen så vi kom upp med en deal med några grannar och de kommer och samlar in bilderna efter våran fest (då ligger de i vattnet) och kör iväg med dem, vart vet jag inte riktigt. Vi får betala lite för att de ska frakta bort dem men det är värt det, vi kan ju inte slänga våra gudabilder!!!
 
 
En tradition som kommer från mamma är Durga Puja (Durgas Offer) som då är en nordindisk högtid. Det är en fest (vi har en massa fester) som firas i september eller oktober. Det är gudinnan Durga man dyrkar då.  Då gör man i förväg flera Durga bilder av lera och halm. Man rengör sig också. Durga är sedd som gudinnan som skyddar mot onda makter och därför så offrar man till henne. Man kan offra blommor, rökelser, frukt och sötsaker och efter offringen så har man en festmåltid och då dansar man och har musik. Efter festen så tar man ner bilderna till ett vattendrag och låter dom flyta iväg så därför firas Durga Puja mest av folk somhar nära till vatten men vi har ju våran specialdeal så vi kan ju fira den ändå!
 
 
Min favorithögtid är Holi (också från norra Indien). Firandet sker vid fullmåne på våren och man kan fira i två till fem dagar. Man brukar tända ett bål ute som man strör rostade kokosnötter och säd över men vi använder en trädgårdsgrill på vår altan (haha)!! Man brukar smycka stolpar och resa dem och i toppen av stolpen så fäster man en sockertopp. Många småpojkar brukar sedan tävla om vem som kan få ner den. Vi har inte riktigt någon stolpe att tillgå så vi har en liten björkgren som va har hittat som är i perfekt storlek, och vi använder en bunt sockerbitar i stället för en topp men det går ju bra ändå!! Jag är lite för stor för att tävla om att få ner en näve sockerbitar från en björkggren (jag skulle ändå bara vinna så det blir ju tråkigt i längden :P) men våra trevliga hinduistiska grannar har flera småbarn som leker och i vår familj så får alla som är med en sockerbit var (till och med jag konstigt nog) så alla vinner på sätt och vis!! Det jag gillar med Holi är att det är en så glad högtid; alla är så lyckliga. Man brukar kasta färgglatt vatten på varandra, mjöl och pulver också!!
En av de andra hinduerna i vårat hus är en (söt) flicka som är lika gammal som mig, som jag brukar kasta extra mycket rött pulver på!!!
 
 
 
Ja, det var väl typ det tror jag! Lite mer fakta om mina högtider!
Jag har lite info att förmedla innan jag slutar skriva för idag och det är att jag faktiskt inte kommer att skriva mer på den här bloggen ;(
Jag håller på att skapa en egen hemsida på internet där jag kan skriva mer och jag kommer förmodligen också lägga upp faktafilmer som jag gör själv på YouTube!! Min kanal kommer att finnas länkad på min hemsida som heter dharanibhatishindu.com men den är under uppbyggnad för tillfället så kolla på den om två månader så tror jag att den är klar. Jag kanske skriver ett inlägg här på bloggen när den är klar men det kvarstår att se. Ni kanske undrar varför jag väljer att göra en hemsida istället men det beror på att en hemsida som är min kan man ju designa mer än en blogg. Allting kan se ut som jag vill att det ska se ut och dessutom har jag fått ett typ sponsorskap av ett Indiskt företag som bygger hemsidor och de vill att jag ska ha en hemsida hos dem och skriva om hinduismen. De gör reklam för hemsidan, folk lär sig mer och både jag och företaget tjänar på det. Jag tycker att det blir väldigt roligt att göra en hemsida (jag ska lära mig lite HTML) och det känns mycket mer personligt än denna blogg! Hoppas att ni människor som faktiskt följde min blogg, vuxna som barn, privat som jobb eller skolarbete, tyckte om den och jag hoppas innerligt att få se er igen på hemsidan sen. Underbart att ni vill lära er mer och tack för alla frågor. Det fanns så många som jag inte hann besvara men de flesta kommer på hemsidan sen!!
 
 
Mvh
 
Dharani Bhat

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0